EMT uued arved: pool otsa?

Arvutamine on peale teist kohvitassi täpsustamisel. Stay tuned.

Hommikul ärgates pidasin EMT pressiteadet ausaltöeldes aprillinaljaks või lausa küberkuriteoks. Mõtlesin, et äkki on keegi Kaja Pino parooli ära ajanud või midagi. Aga kuna teates oli nii ilusti kirjas, et keskmisel kliendil ei juhtu sellest mitte kui midagi, rahunesin natuke ja tegin ühe võileiva.

Siis torkas pähe, et EMTl on ju iseteenindus ja tellisin kõneeristuse. Kuna mu kõnede eest maksab firma, siis ei ole mu arved tavalise tariifi järgi, me maksame umbes krooni minutist (EMT võrku natuke vähem ja teistesse võrkudesse natuke rohkem) ning Bravocomi võrku kurikuulsad 4,50. Arvutasin natuke ja kohvitass kukkus vaibale ning määris selle ära.

Eelmisel kuul maksin ainult kodumaiste kõnede eest 237 krooni. Uue süsteemi järgi maksaksin täpselt sama arve alusel 337 krooni umbes 320 krooni. Minmaalselt, sõbrad EMT-st, minimaalselt usun ma teie juttu.

26 kommentaari ↓

#1 Jüri Kaljundi on 11.30.07 at 13:39

Ma olen ka parajalt šokeeritud sellisest rumalusest. Ma ei saa sellest aru, miks Kaja Pino ja EMT ei võiks ausalt öelda: meil äri läheb kehvalt, tulud kõnedest langevad ja nüüd tõstame kõigil hindu. Kas nad tõesti arvasid, et inimesed sellest hinnatõusust läbi ei hammusta?

Ma arutasin oma eelmise kuu baasil veidi teistmoodi, kuid tulemus suht sama. Kuni 1-minutistest kõnedest hakkan maksma 21 min asemel 54 min eest (2,6 x hinnatõus). Kuni 2-min kõnede eest 29 min asemel 38 min eest (1,3 x hinnatõus). Ja nii edasi, kuigi jah minu mõne 10-15 min kõne hind väga palju EMT-s ei tõusegi.

Eelmise kuu EMT võrgusisesed kõned tuleks mul 190 kr asemel 281 kr, ehk 1,5x hinnatõus. Ju siis ma ka Henrikule ja enamusele oma tuttavatele sarnaselt ei ole “tavaline klient” – olen selline imelik kõnepeetusega tagasihoidlik vennike, kes teeb lühikesi asjalikke kõnesid.

EMT vist Savisaarest õppust võtnud – hinnatõus on hoolimine, või kuidas see EMT ja Tallinna linna uus slogan oligi :)

Igal juhul soovin edu Elisale, Tele2’le ja Bravocomile, kasutage oma võimalust !

#2 Janek on 11.30.07 at 14:09

See slõugan oli nii:

2007 – “Tallinn hoolib”
2008 – “Tallinn hoolib ikka”
2009 – …

Tegelikult on huvitav kas plaan jäetakse negatiivse tagasiside tõttu katki või mitte?

#3 henrik on 11.30.07 at 14:32

Janekil õige küsimus. Aga ma imetlen su keelekasutust. Tõsta ühe ropsuga hindu 35% nimetad sa “plaaniks” ja kui kliendid hakkavad end meeleheitest peaaegu maha laskma, siis seda nimetad sa “negatiivseks tagasisideks” :)

#4 toivo on 11.30.07 at 14:35

huvitav, diil on veel “iga 10 sek eest”

diil – hinnad – lepinguline
http://diil.ee/nbmain;jsessionid=HP0CRszsRK2dpqRp6q0wQLQlhrykt81h49p12vkhD6TlJHfbTVnv!-1342675190!1759555999!1196422242858?pageId=1186&menuId=1488&screenId=nb.content.nb&componentId=ContentProviderComponent&actionId=load&language=EST

#5 ap on 11.30.07 at 15:04

emt ei tee sellist asja kindlasti üleöö ja olen kindel et selline tagasiside on nende jaoks täiesti plaanipärane.

majandusliku poole pealt vaadates: statistika põhjal nad teavad väga täpselt, kui suurt hinnatõusu see tähendab. eelpool mainitud kommentaaride ja lihtsa loogika põhjal võiks arvata et see on 30% ja 50% vahel. EMT tegi lihsalt omapoolse ennustuse et kui paljud kliendid alt ära hüppavad. saidki tulemuseks näites 10%. Aga kui sa saad 90% oma seniste klientide pealt teenida üle 30% rohkem, on kasv ikkagi üüratu. good job!
klientide kõneharjumuste muutumisse ma ei usu, need kliendid on juba ammu mujal.

kogu asja juures hämmastab mindki kõige enam, miks on kogu point vaja niipaljude otseste valede sisse toppida???
Eriti praeguses situatsioonis, kus EMT klientideks jäävad järgmisel aastal suures osas just need, kelle jaoks on peamine argument see et “ma olen EMT klient, seega tegija”. Selliseid on uskumatult palju tegelt. Seda arvestades oleks EMT võind ju lihtsalt välja käia suure uudise et “tõstame hindu 40% ja oleme nüüd konkurentsitult kalleim operaator.”

samas aga ei saa ju sellist pressikat teha, kuna selle peale võivad talveunest ärgata kõik need EMT kliendid, kellel on absoluutselt savi hinnast, nad ei märkagi neid paarikümmend tuhandet krooni oma igakuistes kuludes, aga kui öeldakse et on räige hinnatõus, jääb ikka silma.

sisuliselt on täiesti pooldan mõtteviisi et lollidelt ja laiskadelt tuleb nende raha ära võtta. majandusteoorias on selleks termin “hinna-diskrimineerimine”. pigem võime lausa uhked olla EMT üle, et eestis on firma kes seda realiseerida üritab.

usun et suurimaks tagasilöögiks võib saada nende jaoks just seesama kliendile näkku valetamine. kui nad tahavad olla premium-bränd, siis suure osa oma oluliselt sihtgrupist nad kaotavad just valetamise tõttu. sest suurimate klientide firmajuhid on vast ikkagi vaheda mõistusega isikud kes tänast pressikat lugedes said hoobilt aru et kõik lisatud põhjendused ja selgitused on suht varhamatu hambasse puhumine.

tuleb muidugi loota et nad ei suuda üleüldist side-hinnatõusu trendi eestis tekitada.

#6 Fog on 11.30.07 at 15:34

Kalkuleerisin ka siis natukene kulusid, 471st sai nõiaväel 591. Seda siis keskmise minutihinna alusel, ei viitsinud iga kõne hinda ja alusstamistasu jms eraldi arvutada. Tuleb vist isiklikuks otstarbeks eraldi kaart hankida.

#7 sisalik on 11.30.07 at 15:53

Tuleb siis selle kurikuulsa Bravocomi kliendiks hoopis hakata.

#8 silverk on 11.30.07 at 16:03

Riigiasutuste jms puhul on EMT saavutanud ka omapärase kliendi kinnistamise.Enamus riigiasutusi on ju EMT kliendid ja EMT+Elion on nii mõnegi sidehanke võitnud.
Kuna maksumaksja rahade eest erakõnede tegemine on paha, siis on nad loonud sellele mõeldes kaksiknumbri. Kaksiknumber on see et sinu eranumber ja firmanumber on ühe simiga seotud. Sisse tulevad kõned ja SMSid mõlemalt, Välja helistamisel saad ise valida, millist numbrit kasutada.

Minagi olen perega selle pärast EMT võrgus, et minu tööandja on EMT klient. Nüüd on mul siis kaks võimalust:
1. Nutta ja maksta.
2. Kakata kahte telefoni kaasas tassima.

Ma vaatasin ka huvipärast palju ma oma 8 a kliendistaazi puhul olen siis neile maksnud. See on ca 45 000 krooni. (peres teine telefon kah) Muidugi on seal sees igasugu parkimised, id piletid jms. Samas soodustuseks saan ma vist ainult mingi mikroskoopilise allahindluse kuutasust.

Ei oska emt kliente hoida…. Kuna Elisa pakub päris soodsat pakketti, kus ka internet on sees, siis mina lähen väga suure tõenäosusega Elisasse üle. Tundub et igakuine kokkuhoid, Elion+EMT ärakolimise pealt, oleks pea 800 krooni.
800 krooni eest kuus võin ma ka kahte telefoni kaasas tassida.

#9 sepp on 11.30.07 at 16:10

EMT – olulise turujõuga ettevõte, Roonemaa – olulise turujõuga blogija: ÄP paneb terve postituse praktiliselt ümber, PM kirjutab, neile nüüdseks juba tüüpiliselt, kokku mingi kollase joga :)

#10 Mutt on 11.30.07 at 16:24

Meil firma on ka EMTi klient, ülemus just teatas, et tema vastas EMTi kirjale otsekoheselt, et meie jaoks ei ole see uus süsteem vastuvõetav. Kui EMT sellest ideest ei loobu, siis on üsnagi reaalne, et me kaalume mõne teise operaatori juurde kolimist. ~500 klienti on päris kena number…

Hetkel kasutan ka ise kaksiknumbrit ja ei saa tänu sellele teise võrku üle kolida. Kahte telefoni kaasas kanda ka ei taha, niigi on hetkel tööl DECT-toru ja mobiil näpu vahel koguaeg.
Ja ka minul on suurem osa kõnesid alla minuti, nii et see saab lõbus hinnatõus olema. EMT on tõesti tore firma…

#11 ull on 11.30.07 at 16:36

ei imestaks, kui aasta jooksul ka teised operaatorid sama süsteemi peale üle läheks. see vähendaks segadust ja kliendile oleks see ju lihtsam. seega võiksid kõik valetamata väita, et teevad seda klientide mugavuse nimel.

#12 henrik on 11.30.07 at 16:39

Haa, ma olen ühtlasi avastanud, kuidas meedias kommentaatoritelt mitte sõimata saada. Tuleb lihtsalt ise sõimata kedagi, kes on veel suurem siga kui sina ja siis pöördub ka kommenteerijate viha suurema sea vastu!

#13 ES on 11.30.07 at 17:34

EMTil varsti võimalus lisaks kvaliteediliidriks olemisele tungida ka hinnaturule. Vähemalt turundussõnumiga.
Oletame et X protsenti klientidest lahkuvad mujale kui Diili-Simpelisse-Poppi-Reiti.
Z oleks kõne pikkuse ja kõnede arvu vähenemine tänu minutipõhisele arvestamisele.
Y protsenti tõuseks käive tänu uuele arveldusalusele.
Seega netokäibekasv oleks Y-X-Z.
Täpselt selle summa võrra saavad nad alla tuua oma arvestuslikku minutihinda ilma et käive tegelikkuses kannataks.

Lõdvalt saavad turundussõnumis öelda et nüüd on EMTi kõneminut 80 senti, vahe T2 ja Elisaga olematu. Kvaliteet ikka laes. Ja käibes pole midagi kaotatud.

#14 tfr on 11.30.07 at 17:37

Ma arvutasin ka veidi:
http://tfr.cafe.ee/blog/2007-11-30/10009603.html

#15 Siiri on 11.30.07 at 18:37

Mina elan New Yorgis. Siin on kõik mobiilside paketid enamvähem ühe hinnaga ja süsteem kõigil selline, et pead maksma kinni teatud arvu minuteid. Minutite arvestus käib nii, et arvesse lähevad nii enda helistatud kui vastuvõetud kõnede minutid. St. kui keegi sulle helistab, siis sinu minutid ka jooksevad.
Meil on pakett, kus arvesse lähevad helistamised argipäeviti kell 7 kuni 21. Õhtute-ööde ja laupäeva-pühapäeva minuteid ei arvestata ehk siis need on “tasuta”. Kuutasu kahe telefoni pealt on 86.69 dollarit ja selle eest saab rääkida argipäevadel 700 minutit kuus (kahe telefoni pealt kokku siis). Sõnumite saatmine-vastuvõtmine on eraldi tasuga. Välismaale helistamised oleks ka eraldi tasuga, aga välismaale on kõnekaartidega odavam helistada, seda teenust me oma mobiilifirmalt ei osta.
Selle pika jutuga tahtsin seda öelda, et me oleme iga kuu sunnitud maksma 700 minuti eest, aga kasutame ära neist maksimaalselt 400. Kuna kõigil mobiilifirmadel on sarnane maksmise süsteem, siis meie tegime oma valiku selle järgi, kelle levi on kõige parem. Telefonid saime ka “tasuta”, aga mitte sellised, mis ise oleks valinud vaid sellised, mis olid antud paketis ette nähtud. Õnneks on päris normaalsed telefonid :)
Nii et pole ime, kui ka Eesti mobiilifirmad tasapisi sellise süsteemini jõuavad.
Aga üks asi, mis siin on mobiilivärginduses positiivsem, kui Eestis, on see, et telefone pole mõtet varastada ja lapsed ei pea kartma, et neilt tänaval telefon röövitakse.

#16 Jüri Saar on 11.30.07 at 19:04

Suhtlesin maili-teel täna enda Elisa kliendihalduriga, kes oli EMT’i uutest plaanidest vägagi vaimustunud ja smiley’isid jagus maili tavalisest rohkem – eriti EMT’i pressiteate kommentaariks. Tundub, et nad ootavad uusi kliente ;)

#17 tohlakas on 11.30.07 at 19:08

Paneks kuhugi polli üles – Kas vahetad operaatorit? Reklaamiks seda väheke netis ja vaataks mitu inimest vahetaks. Täitsa huvitav inff oleks.

#18 toivo on 11.30.07 at 19:29

või siis nii …

E** – (mobiil)turul esimene, Roonemaa – blogib esimesena.

#19 Kristjan Lepik on 11.30.07 at 19:54

Mu meelest on meil kõigil EMT sammust päris palju õppida, Suur Kontsern näitab talurahvale valgust.

Meie näiteks muutsime EMT eeskujul tarkinvestor.ee keskkonnas klikid tasuliseks:
http://www.tarkinvestor.ee/news.php?idee=70

#20 Mutt on 11.30.07 at 20:38

Ma ei tea, mis loogika järgi mu ülemus arvutas, aga igatahes teatas ta, et uue süsteemi järgi tuleb meil terve firma peale umbes 36000 krooni rohkem maksta iga kuu. Arvake ära, kas ta oli tigeda näoga või ta oli tigeda näoga?

#21 Uljam on 11.30.07 at 22:01

Kuigi ma olen rahul ID-mobiil lahendusega, ei ole see siiski nii primaarne, et sunniks mind asjale peale maksma, seda enam, et järgmisest aastast on sellel teenusel ka kuumaks. Aga mida see EMT selle süsteemiga võidab, seda ma küll ei tea, number on minu ja kellele ma selle eest arveid maksan, on ka minu asi. Bye, bye EMT!

#22 Tamm on 12.01.07 at 4:56

No tõesti, SI-süsteemi aja mõõtühikuks on sekund!
Vodafone on tõestu EU kõige parem võrk, aga nende Ungari osakond on ka riigis kõige kehvem.
Jutt on umbes selline nagu tuleks ressursist puudu. GSM arveldus käib ju natiivselt sekundi täpsusega ja saab täpsemaks ka.
Ühesõnaga neil ei ole ühtki argumenti.
Loodame, et Elisa teeb ruttu sarnase veebiklienditeenindus ja aloha!

#23 Peeter Marvet on 12.01.07 at 12:42

Noh me võiks kõigepealt loota, et Elisa teeks vähemalt IDkaardiga sisselogimise oma iseteenindusse, hetkel on kõneväljavõtte saamiseks vaja üle panga autentida… AGA kui see tehtud siis tulemus üllatavalt sarnane Henriku omaga. Ehk 31% rohkem tuleks maksta.

#24 Mart Ambur on 12.03.07 at 10:54

Vähe tehnilisemat kommentaari ka.
Oma särk on ihule ikka lähemal – seetõttu kommenteeriksin kõigepealt uudistest minu jaoks läbi kõlanud väidet, et minutipõhist arvestust on tehniliselt lihtsam teha või et see koormab süsteeme vähem vms. Igapäevaselt telekomi arveldussüsteemidega kokku puutudes võin kinnitada, et see väide on täiesti absurdne ja pigem vastupidine – ümardamiseks on tõenäoliselt spetsiaalselt juurde disainitud, läbi mõeldud ja kirjutatud funktsionaalsus. Siinsele lugejaskonnale ilmselt ei pea seletama, et andmebaasisüsteemides puudub väljatüüp, kuhu saaks sisse kirutada kõne alguse ja/või lõpu minuti täpsusega jättes ära sekundid, õigemini kuhu ei saaks panna sekundeid. Küll aga annab seda loomulikult nii andmebaasis kui esitluskihis ümardada. Ja loomulikult on kõige lihtsam ümardada seda arvel.
Roaming e. rändluskõnedest.
Ma ei tea kuidas on teiste operaatoritega, aga ka rändlusteenuse puhul ei arvesta Bravocom hinda minutipõhiselt, vaid ikka sama täpselt kui rändluspartnerid info Bravocomi kliendi välismaal viibides tarbitud kõne vm teenuse kohta saadavad. Ja see info on enamasti ikka sekundi täpsusega. Bravocomi süsteemidesse ei ole kuhugi sisse kirjutatud ümardamist täisminutiteni.

#25 Kristjan Adojaan on 12.03.07 at 14:49

Arvutasin meie firma kõnede osas. Võrreldes ainult kõnehindasid, on meie jaoks hinnatõus novembrikuu näitel 48%. Kui ka muud teenused hõlmata, siis 29%. Võibolla see hind ei võtakski niipalju mõtlema, aga see, mismoodi seda esitati – st see pressiteate sisu on ju suisa valelik. Ja võiks oletada, et lausa tahtlik vale. Vot see suhtumine jätab väga ebameeldiva tunde. Oleks siis ausalt öeldud, mis selle taga on.
EMT-st lahkudes oleks kahju mobiilIDst. Ja ka levist mõnes piirkonnas, millega teiste operaatorite kliendid hädas on. Pole veel lahkumisotsust teinud.

#26 wolli: juhuslikud mõtted » Blog Archive » EMT sai vastu näppe on 12.04.07 at 14:28

[…] Sepp, Henrik, veel mitmed blogardid ja “päris” ajakirjanikud võtsid teema üles ja hurjutasid […]

You must log in to post a comment.