Elion piraadikütiks!

Eile pidas ühe tähelepanuväärse kõne Paul McGuinness ehk mees, kes on üle 30 aasta seisnud mänedžerina U2 taga. Ta esines Cannesis muusikaärimeeste konverentsil ning, mõni ime, valutas südant muusikabisnesi allakäigu pärast piraatluse ja muude suurte muutuste tingimustes. Mõned meeldejäävamad mõtted:

  • Enamus kõnest oli pühendatud ISP-de tampimisele. Tema arvates on ISP-d aastaid muusikaäri kulul elanud, pidevalt piraatlust võimaldades ja samal ajal ise sinisilmselt “oh, me oleme ainult liikluse vahendajad, meie sisusse ei puutu” juttu rääkides. McGuinnessi arvates tuleb sellele lõpp teha ning panna nii telkod kui seadmete valmistajad oma tegude eest vastutama

    The ISP lobbyists who say they should not have to “police the internet” are living in the past – relying on outdated excuses from an earlier technological age. /…/ I call on them today to start doing two things: first, taking responsibility for protecting the music they are distributing; and second, by commercial agreements, sharing their enormous revenues with the content makers and owners.

  • Ükski legaalne muusika levitamise ärimudel ei suuda kunagi võistelda miljardite tasuta saadaolevate failidega
  • Nn. blanket charge ei ole hea mõte, sest valitsus ei saa määrata muusika hinda, seda saab määrata ainult turg
  • Väga hea mõte on Prantsusmaa tüüpi karistused piraatidelt internetiühenduse võtmise näol. Kui kolmandat korda illegaalse materjali laadimisega vahele jääd, oledki netiühendusest ilma. See on imerohi, mis aitab
  • Teine imerohi on mobiilitööstus, mis erinevalt internetist on suletud maailm suletud platvormidel ja seal on võimalik nii digitaalse muusika jaotamist kui näiteks selle eest maksmist väga hästi kontrollida. Mobiilioperaatorid ei tohiks minna sama teed nagu ISP-d on läinud, mobiilimaailm tulebki hoida suletuna
  • Muusikatööstus peaks kasutusele võtma tehnoloogia nimega SIMRAN, mis võimaldab turvaliselt ja kindlalt jälgida digitaalse muusika levikut.

There is technology now, that the worldwide industry could adopt, which enables content owners to track every legitimate digital download transaction, wholesale and retail. This system is already in use here in Cannes by the MIDEM organisation and is called SIMRAN. Throughout this conference you will see contact details and information. I recommend you look at it. I should disclose that I’m one of their investors.

  • Digitaalselt levitatava muusika kvaliteet on praegu kaugelt halvem kui eelmiste kandjate puhul. Internetis tõstab pead väike kasutajate kildkond, kes räägib “lossless” muusikast. Tundub, et muusikatööstus on siin midagi maha maganud. Kas me ei peaks pakkuma muusikat neile, kes tahavad seda kuulata läbi suurte kõlarite ja mitte läbi “nööpide”?

Ning teise uudisena tasub kohe mainida tänast sõnumit Euroopa Kohtust, mis otsustas, et ISP-d ei pea seoses failivahetusega uurimise alla sattunud klientide andmeid avaldama. Tänada tuleb Hispaania operaatorit Telefonicat, kes väitis, et seaduste järgi peavad nemad avaldama ainult kriminaaluurimise alla sattunud inimeste andmed, aga failivahetusjuhtumid on tsiviilasjad. Vahest keegi oskaks kommenteerida, kas Eesti ka selle otsuse alla käib?

4 kommentaari ↓

#1 Jüri Saar on 01.29.08 at 22:50

Käib küll, sest Euroopa Kohtu otsused on kohaldatavad kõigile liikmesriikidel.

#2 silverk on 01.30.08 at 20:55

Huvitav kas ei pea või ei tohi? Sellel on suur vahe sees. Minu meelest, siis ei saa enam “kinni panna” küberkaabakat, põhjendusega et sa oled kuskile miskit pira pannud või tõmmanud.

#3 Peeter Marvet on 01.31.08 at 1:21

@JüriSaar – sedan’d küll, omaette asi selles mis meil krimi alla kuulub ja mis mitte. Organisatsioonid on meil siin pikalt sudinud, et kõik oleks max lihtsalt tuvastatav, aga mul pole kahjuks hetkeseisuga aega konkreetset olukorda välja selgitada…

#4 madis on 02.05.08 at 11:27

Eestis selle pretsedendi näol midagi suurt ei muutu, sest ebaseadusliku audivisuaalse materjali levitamine on kriminaalkuritegu vastavalt Karistusseadustiku paragrahv 222 lõige 1 järgi.

§ 222. Piraatkoopia valmistamine

(1) Teose või autoriõigusega kaasnevate õiguste objekti reprodutseerimise eest levitamise eesmärgil ilma teose autori, tema õiguste valdaja või autoriõigusega kaasnevate õiguste valdaja loata – karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

You must log in to post a comment.