Kuidas leida infot Eesti ekspordi kohta?

Tekkis vajadus tabeli järgi, kus oleks kirjas viimaste aastate info Eesti kaupade ja teenuste ekspordi kohta. Statistikaameti kodukalt leidsin küll kaupade ekspordi tabelid, aga teenustest ei sõnagi. Kas keegi äkki teab, kustkohast sellist tabelit leida?

6 kommentaari ↓

#1 M.N. on 09.14.08 at 0:49

Loe näiteks Steni postituse kuuendat lõiku: “Teadusmahuka äri kohta me riigina eriti statistikat ei kogu…”
http://sten.tamkivi.com/2008/07/eesti_vajab_riskivotjaid.html
Lihtsalt infoks :)

Muide, osasid asju siiski mõõdetakse, aga infi pole väljas. Siis tuleb kiri saata ja päris kärmelt pannakse suurtest tabelitest vajalik komplekt kokku.

#2 gra on 09.14.08 at 9:32

Eesti Pank
2.3.1. Teenuste eksport ja import riikide lõikes (mln kr)
http://www.eestipank.info/dynamic/itp1/itp_report_1h.jsp?reference=657&references=657:EEK,671:USD,672:EUR&className=EPSTAT1&lang=et&show=table

#3 henrik on 09.14.08 at 11:35

Aitäh, pool võitu on käes. Nüüd oleks vaja kuskilt veel leida võimalus üks level allapoole minna ehk vastata küsimusele, millest koosneb teenuste eksport ja kuidas seal sees jõujooned viimaste aastate jooksul muutunud on.

#4 gra on 09.14.08 at 15:33

oh-oh-hoo,
see küsimus tuleb LHV foorumites üles panna…ma usun, et homme hommikuks on korrektne vastus käes

#5 Jüri Saar on 09.15.08 at 14:00

Teenused on laialivalguv kategooria isegi kui on kitsamalt määratletud, mis teeb ka info kogumise keerulisemaks ja tulemuse vähem usaldusvääreks.

Nii infrastruktuuri inseneriteenuste osas on suht tavaline, et Eesti ettevõtte ekspordib ja teeb paljuski alltöövõttu (formaalselt mitte sisuliselt) mõnele välisettevõttele. Tegelikult on eestlased palgatud tegelema mõne kohaliku projektiga, mida rahastab avalik sektor ja tulemus on, et eestlastele maksavad eestlased Eestis tehtud töö eest, kuid ametliku statistika järgi on tegu ekspordiga.

Mida ma öelda tahan: ainult või peamiselt statistikale toetumine võib valede järeldusetni juhtida.

#6 henrik on 09.15.08 at 20:19

Jüri, ilmselt oleks siis usaldusväärsemaks allikaks mõni uuring. Loogika ütleb, et seda võiks otsida liinilt MKM-EAS-tööstuskaubanduskoda jne. Nende kodukatelt midagi sellist silma ei jäänud, seega ilmselt pean leppima tõdemusega, et lihtsasti kättesaadavaid andmeid teenuste ekspordi kohta ei ole.

You must log in to post a comment.