Miks Twitter Eestis mõttetu on?

Vaatasin just üle tüki aja oma Twitteri feedi, pilt on kurb. Enam-vähem regulaarseid twitterdajaid on kolm, kuigi ma jälgin 16 inimest. Ka Pets on ära vajunud ning ma ise pole ka väga kaua aega midagi piiksatanud.

Samas, kui lugeda USA blogisid ja kas või hiljutist Wiredi lugu Julia Allisonist, siis igal pool on Twitter, Twitter, Twitter. Isegi juunikuisel HP pressiüritusel Berliinis tõid nad eraldi välja selle, et toimib ka Twitteri feed, kustkaudu uudiseid saab.

Kas keegi oskaks seletada, miks Twitter Eestis ei toimi, aga USAs tundub olevat killer app? Kas meil on millegi poolest teistmoodi olukord? Milline on Twitteri õige kasutusmudel? Ma läheks hulluks, kui kõik mu 16 vaadeldavat postitaksid 10 korda päevas ja mul oleks need telefonile tellitud. Aga kui ma jälgiksin 100 inimese feedi? Või tuleks loobuda SMSidest ja lihtsalt jälgida oma Twitter RSSi? Ja mille poolest on see siis teistmoodi kui Facebooki ja Orkuti status messaged?

19 kommentaari ↓

#1 Oliver on 09.01.08 at 18:43

Minu jaoks on teistmoodi niipalju võrreldes Orkuti ja facebooki ja MSN messengeri ja Skype tujuteadetega, et Twitterisse postitamine on ülilihtne. Twitterfox istub mul browseri servas. Vahepeal näitab pop-up ballooni kui keegi on midagi öeldnud. Samas jookseb sama jutt ka blogi sidebari ning tean, et ka osade tuttavate telefonile. Odavam kui SMS. Mugavam kui SMS.

#2 Heimar on 09.01.08 at 19:09

Ma arvan, et Twitterile tuleb anda aega atra seada. Mikroblogimise teema ei ole veel popiks saanud. Facebook ei ole samuti Eestis Orkuti kohta üle võtnud. Ja nagu Oliver juba mainis, on Twitterit oluliselt mõnusam jälgida, kui Facebooki tujuteateid.
Tegelikult on veel toredaid rakendusi, mis Eestis eriti levinud ei ole: friendfeed.com näiteks.
Teisest küljest: haip on Twitteril kõva, aga kasutajabaas vist võrreldes Facebooki, Myspace’i ja teistega eriti suur ei ole.

#3 … » Blog Archive » Bookmarks for September 1st through September 2nd on 09.01.08 at 19:09

[…] Miks Twitter Eestis m […]

#4 Jaanus on 09.01.08 at 19:18

Miks sa arvad, et Twitter USA-s on killer app? See, et mingi 100 või 1000 entusiasti kasutavad, ei tähenda, et ta suures pildis eriti midagi muudaks imo. Lisaks sellele on tal viimasel ajal olnud pidevalt ka tehnilisi probleeme.

#5 henrik on 09.01.08 at 19:22

OK, ma natuke utreerisin seda killer-appi osa :) Aga viimasel ajal on tõesti palju silma hakanud Twitteri-juttu, nagu oleks ta asetatud teatud (internetiasjades mõjukas) seltskonnas samale pulgale kui Flickr või Facebook.

#6 Oliver on 09.01.08 at 19:42

Kas seal ei või mitte see olla, et need 1000 entusiastliku kasutajat on püramiidi tipp ja osaliselt ehk tehnoloogia vallas arvamusliidrid ning nende pidev teenuse kohta räägitav hype jätab mulje nagu tegemist oleks millegi erilisega? Friendfeed iseenesest tundub oluliselt toredam, et sõprade igapäevaste tegemistega kursis olla. Üks feed kuhu alla siis kõiksugu teiste teenuste feedid kokku jooksevad. Mida iganes teenuseid siis kasutatakse ühe personaalse feedi täitmiseks.

#7 Larko on 09.01.08 at 21:15

Ma olen Twitterit sellises kasutuses täheldanud, et mõnel seminaril ettekandeid teataval kanalil reaalajas saalist refreeritakse ja kommenteeritakse. See võimaldab ka eemalviibijate tagasisidet saalis edastada. Selleks pole muidugi just Twitterit vaja, sama hästi käib näiteks Skype grupitsätiga.

#8 aabram on 09.01.08 at 21:58

No tegelikult on asi palju lihtsam. Eestlased on introverdid, lombitagused on ekstraverdid. No mida ma pidevalt peaksin endast välja mullitama? Puudub sisemine vajadus.

#9 Teller on 09.01.08 at 23:20

Mina kasutan :) Kasutama hakkasin lihtsal põhjusel – Skype’i tujuteateid olen alati suht regulaarselt muutnud, tegu ühe minu elu digitaalse vooga. Tahtsin selle mingil moel netti saada, et jääks jälg (olen selline arhivaar) ning leidsin lahenduseks MoodBlasti, mis korraga sama teksti Skype’i ja Twitterisse postitab. Kui nüüd Twitterist see veel kuidagi koduka sidebari või RSS-söötu tõmmata, siis on jälle kõik digivood ühes kohas koos.

#10 Märt on 09.02.08 at 14:51

Minu jaoks on Twitteri point mitte inimeste vaid ettevõtmiste, projektide, klubide – näiteks startup firmade või klassikokkutulekute või jaanipäeva väljasõidu või klubiürituste sarja info levitamisel. Selles osas Eestist aktiivsed tegelane Twitteris on näiteks Programeter.

#11 Lembit on 09.02.08 at 17:08

Siinkohal nõus Märdiga, keda võiks isegi tsiteerida: “… enda isiklikke tegemiste Twitterdamine on üsna mõttetu aja raiskamine. Küll, aga on mõtet mikro-blogi kanalite kaudu jagada infot projektide, ettevõtmiste, enda korraldatavate ürituste vms. ettevõtmiste kohta.” (http://shrt.st/144)

Lisaks teise poole, ehk hea kanal info _kiiresti saamiseks. Enamik reg. Twitteri kasutajaid postitab misiganes uudise kõigepealt Twitterisse ja siis hakkab nt. blogipostitust kirjutama.

Hea kliendiga (nt. Twhirl) mugav, kiire kasutada ja uued tweet’id ei nõua liiga karjuvalt tähelepanu, aga samas saad kogu aeg “voos” püsida.

Kuna on techno- ja linkerati lõbu peamiselt, siis IT- ja veebialal kasulik, muudel aladel ilmselt tõesti mitte. IT-ajakirjanikel soovitaksin jälgida õigeid inimesi / firmasid, saab tähtsad uudised enne kätte kui teistest kanalitest.

#12 Gunnar on 09.03.08 at 0:57

Eestlasi on suhteliselt vähe ja peamiselt on nad jagunenud enne Twritterit kohale jõudnud süsteemide vahel. Kui juba mõne asjaga ära harjud, siis ega ümber hakka vahetama. Pealegi on meil kõigil ööpäevas sama palju aega – kui sotsiaalne võrgus ikka olla jõuad.

Ma tegelikult mõtlesin välja, kuidas oma sotsiaalsust kõvasti võrgus tõsta, aga sellest ma kirjutan juba pikema kande blogisse.

#13 Heimar on 09.03.08 at 11:16

Asjakohane: http://ping.fm/ – Värskelt avatud uus teenus, mis lubab korraga oma teateid saata kõikidesse tuntud sotsiaalvõrgustikesse.

#14 Jüri on 09.03.08 at 11:35

Nüüd saab Keskuse oleku teateid postitada ka otse brauserist ühe hiirekliki ja JS popup akna abil: http://nagistaja.nagi.ee/?p=93

Ja Seaded – Vidin oma veebilehele alt saab IFRAME, millega oma Keskuse olekuteated ja tegevused oma blogisse või veebilehele postitada. Näide: http://jkaljundi.blogspot.com/

Asju, mis võimaldavad:
1) Keskust oma kodulehele, veebi, blogisse integreerida ja seal avaldada (nagu see ülaltoodud vidin)
2) Keskuse asju oma kodulehelt muuta (ehk siis antud vidina interaktiivseks muutmine, seal mitte Keskuses info sisestamine-vastamine)
3) Keskuse kasutajabaasi oma kodulehe, veebi, blogiga siduda (a la MyBlogLog)
on arenduses veel mitmeid.

Kõik ettepanekud on teretulnud [email protected].

#15 Ilmar on 09.04.08 at 23:32

Lõhike vastus, sest seal ei ole midagi kasulikku. See on piisavalt geek ja geeke on USAs lihtsalt rohkem, sorri

#16 earthbeat on 09.09.08 at 16:23

Isiklik mikroblogi on ka minumeelest asjatu ajaraisk… keda se ikka nii väga huvitab mida ma teen arvan või tunnen. Need kes peavad teadma saavad selle infi otse.
Samas on aga minu jaoks Twitterist teatud momendil kasulik kiire infokanal. Nt. Apple live üritused mida erinevatest kanalitest feeditakse. Mugav.

#17 Jüri Saar on 09.11.08 at 18:48

Tagasihoidlik teema edasi arendus koos mõne asjakohase viitega:

http://www.vabalog.ee/?p=663

#18 Milleks Twitter hea on? « Larko peegel on 09.23.08 at 6:26

[…] Henrik küsis hiljuti, milleks Twitter Eestis hea on ja kuidas seda õigesti kasutada tuleks. Kommentaarides avaldati arvamust nii poolt kui vastugi. Nii mõnigi arvas, et isikliku mikroblogi pidamine on enam […]

#19 Konversationen » Blog Archive » Veeb kaksnull (vähemalt) on 09.25.08 at 18:22

[…] kusagilt kellegi ajaveebipostitust (uuendus: henrik@tehnokratt oli) selle kohta, et miks Eestis keegi Twitterit ei kasuta ja mulle meenus, et ~aasta tagasi […]

You must log in to post a comment.