Veebimeistrid, tähelepanu: hinnake Autolehe uue veebi kavandeid

Mu tööandja Presshouse plaanib varsti avada Autolehe uue veebikülje, mis tavalisele meediaväljaande veebilehele lisaks oleks omamoodi värav autoostjale. Sinna kogutaks kokku autode pakkumisi, saad endale ise konfida sobiliku auto ja näha siis eri markide pakkumisi võrdluses.

Presshouse tellis neljalt firmalt kavandid, milline peaks uue veebi kujundus välja nägema. Kavanditel on praegu vaid avalehed, aga neljapäevaks tuleb ära otsustada, millise kujundusega tööd jätkata.

Kuna mu blogi lugejate hulgas on kindlasti inimesi, kes veebidisainist üht-teist teavad, võiksite ehk pilgu peale visata ja kommentaaridesse lühidalt kirja panna, kas mõni neist omab teie arvates potentsiaali olla kasutajasõbralik ja tänapäevane kujundus ning milline neljast teile kõige huvitavam tundub.

Kavandeid saad näha siit lehelt.

15 kommentaari ↓

#1 Veiko on 09.15.08 at 14:21

Minul meeldib variant kolm. Selge ja lihtne. Värvid on mõnusad ning suured ikoonid annavad vürtsi juurde.

#2 Larko on 09.15.08 at 14:26

Ma pole küll veebimeister ega autopede, ent selle eest erapooletu kommija. Kõigi nelja puhul pean veaks, et otsing vasakule paigutatud. Ei tea kas see mul isiklik haigus, kuid minu silm vaatab esimesena paremat tulpa. Või pole otsingut lihtsalt piisavalt tähtsaks peetud? Võiks arvata, et see tavakasutaja jaoks esimene asi oleks, mita tuvastada tahetakse.

Neljas kavand avaneb vähemalt mu vanarauas oluliselt aeglasemalt kui kolm esimest. Äkki on liiga raske graafikaga koormatud?

#3 Andrus on 09.15.08 at 14:55

Miks on bannerite jaoks eraldi tulp?

No ei saa mina sellest aru. Kas eestis ei jõuagi see kohale, et reklaam tuleb sisuga ära siduda, et see ka töötaks. Varsti oleme seal, kus inimestel on totaalne banneripimedus käes ja ei ole ükski reklaamiklient rahul olukorraga.

Omaette küsimus on, kas me vajame järjekorset kohta kust auto ostmist alustada.

Pange parem oma uudised ilusti veebi.

Neljas on kõige puhtam vaade.
Olen veendunud, et reklaambannerite suur arv ei tööta meil enam varsti ja loeb see, et on 2-3 hästi paigutatud reklaami.

#4 Meku on 09.15.08 at 15:20

Mulle meeldib variant number 2. Üldmulje on väga hea.

Enamus saitidel on valikmenüü vasakul, nii et otsingu paigutamine vasakule on hea lahendus.
Bannerite koha pealt ütleks, et pigem jääb silma pilkupüüdev banner, kui mis tahes muu “peidetud” reklaam. Minu puhul igatahes toimib:)

#5 eee on 09.15.08 at 15:31

Ma ei ole veebidisainer, vaid tavakasutaja. Mu meelest on kaks eri asja, kas ma tahan lugeda autode kohta artikleid või valida uut autot. Kui tahan uut autot otsida, siis nii, et reklaamid ei sega. Autootsing peaks seega olema täiesti eraldi lehel ilma reklaamideta.

#6 algaja on 09.15.08 at 15:50

Ma ei ole mingi ekspert kuid Nr.1 tundub kõige parem. Nii kujundus kui värvid.

#7 mees on 09.15.08 at 16:08

meeldib kavand nr. 2 sest see kõige lihtsam ja ilusam

#8 Nimi on 09.15.08 at 16:18

Kavand nr. 2

#9 Erko Risthein on 09.15.08 at 18:07

Kasutatud on liiga palju rõhuvaid toone. Näiteks on punasega rõhutatud selliseid mittemidagi ütlevaid sõnu nagu “soodus” ja “uus”. On seda ilmtingimata tarvis teha? Värvide prioriteedid tuleks korralikult paika seada, rõhutada ainult seda mis tõepoolest on tähtis ning kõik muu rahustavate ja pastelsete toonidega tahaplaanile jätta.
Samuti on kõikides kavandites liiga palju pildimaterjali. Leht näeb väga kirju välja ja teksti on jube raske jälgida.

Kui nende probleemide ees silm kinni pigistada, siis värvilahenduse ja kujunduse poolest näevad kõik kavandid ühtemoodi professionaalsed välja ning nende põhjal minu subjektiivne arvamus puudub. :)

#10 Larko on 09.15.08 at 19:33

@Meku: Võib-olla küll, et enamuses on valikmenüü vasakul, kuid see ei pruugi seda tähendada, et enamusel õigus oleks. Usability-uuringute eesmärgiks vist ongi aidata otustada, kas vanamoodi edasi minna või midagi uut vahest proovida. Teisest küljest võib tõesti olla nõndagi, et ma olen ainus inimene maailmas, kelle pilk instinktiivselt kõigepealt paremale suundub. :-)

#11 Andrus on 09.15.08 at 21:31

Kas klassikaliselt ei ole nii, et inimene hakkab paremalt milegi pärast asju vaatama?

Samas on Eesti online meedia oma parema reklaamveeruga selle osa veebist suht surnud alaks muutnud. st. v’hemalt eesti veebis.

#12 Mattias on 09.16.08 at 7:41

Kõik kavandid on omamoodi head!
Aga ma ei saa aru miks kolmandas on Uute masinate juures kasutatud “Shut down” icooni :) Üldse need ikoonid teevad üldpilti segasemaks. Esimene või teine, muudaks mingil määral värvide valikut ja saaks midagi päris ilusat.
Neljandat ei kommenteeri, see ei tahtnud avaneda miskipärast:(

#13 asd on 09.16.08 at 21:01

kavand 2 (edasine järjekord 1, 3, 4)
põhjus: eelkõige kõige lihtsam väljanägemine.

aga järgemööda:

– layout oleneb nüüd igal juhul lehe eesmärgist. autode müük, müügi reklaam või mingitpidi sisuline artiklite kirjutamine ikka ka…
1 ja 2 paistavad päris head, 3 on rõhk müügil, 4 ei ole sellises kujul erinevate rubriikide vahe piisavalt selge.

värvide osas, 3 ja 4 on punase või tumedate toonide üleküllus, 1 ja 2 näevad selles osas palju paremad välja.

bannerite osas ma isegi ei kurdaks, eeldusel et reklaamiostjad samast valdkonnast on. ilmselt on.

2 eelistamine 1 on juba minu subjektiivne arvamus, väike tekst ja sellega kaasnev mõningane suurem kompaktsus mulle istub, aga pisut vähem subjektiivsest küljest on 2 puhul värvivalik rahulikum. välja arvatud punane/kollane/sinine eredate toonidena rubriikide pealkirjades. kuskile samasse auku jutt kui erko kommentaaris värvide osas :)

minu kaks senti.

#14 Margus Simson on 09.16.08 at 23:34

Ma ütleks, et sisuline potentsiaal on kõige parem number neli versioonil – disain on puhas, struktuur on selge ja pildil erinevad tükid hästi haaratavad. Ei hakka Andruse poolt postitatud kommentaare üle kordama, kuid selgelt on osade teiste variantide puhul probleem see, et reklaamipositsioonid on täiesti surnud pind lehekülje peal. Värvigammade poolelt on kaks ja kolm variandid segased, üks on OK, aga neli on endiselt parim.

Kui soovi, võin ka põhjalikumalt nõu anda ning lehekülge analüüsida.

#15 GV on 09.25.08 at 21:12

Mõelge mis ja miks näiteks siin http://www.cars.com/go/index.jsp või kasvõi siin http://www.auto24.ee/ teisiti on. Kõigi variantidega võiks edasi minna kui visuaalset müra vähendada, määravat kvalitatiivset vahet neil ei näe. Tänapäeval juba arvatakse, et kujundus võiks aidata sisu esile tõsta ja selles orienteeruda. Antud kavandite puhul domineerivad graafilised elemendid, pildid ja värvide üleküllus selgelt sisu üle.

You must log in to post a comment.